Zdrowsze kimchi

2 września 2010, 08:43

Kimchi to tradycyjne danie koreańskie. Przygotowuje się je z fermentowanych bądź kiszonych warzyw, przede wszystkim kapusty pekińskiej lub chińskiej, białej rzodkwi, cebuli i ogórków, a także papryczek chili. Tradycja tradycją, ale ważne jest też dotrzymanie kroku światu, stąd pomysł jednej z południowokoreańskich firm, by wyprodukować popularną przystawkę o niższej zawartości soli.



Szafir

Zaglądając do wnętrza szafiru

25 listopada 2010, 21:59

Dla jednych bezcenny materiał na biżuterię i źródło estetycznych zachwytów, dla innych świetny materiał na wytrzymałe elementy maszyn, dla jeszcze innych okazja do zbadania i poszerzenia swojej wiedzy. Szafir. Jeden z najcenniejszych i najpiękniejszych kamieni szlachetnych.


Aborygeni to pierwsi astronomowie?

7 lutego 2011, 16:47

Z pozoru kamienie znalezione w pobliżu Mount Rothwell - ok. 80 km na zachód od Melbourne - wyglądają jak niechlujny półokrąg. Wg naukowców z Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), mogą one jednak stanowić dowód, że aborygeni byli pierwszymi na świecie astronomami, bo to, co tam widzimy, to prymitywny zegar słoneczny.


Komu dług poprawia samoocenę?

7 czerwca 2011, 07:48

Amerykańskie studium ujawniło, że w przypadku młodych osób długi, np. kredyty zaciągnięte na edukację czy debet na karcie, podwyższają samoocenę (Social Science Research).


Szuka min morskich i komórek nowotworów

10 października 2011, 11:23

Oprogramowanie opracowane dzięki amerykańskiemu Biuru Badawczemu Marynarki Wojennej (Office of Naval Research, ONR), które ma służyć do odszukiwania min morskich, może pomóc lekarzom w identyfikowaniu i klasyfikowaniu komórek powiązanych z nowotworami.


Piwa niskoglutenowe nie zawsze są niskoglutenowe

5 stycznia 2012, 06:50

Ze względu na zawartość słodu jęczmiennego chorzy z celiakią (nietolerancją glutenu) nie mogą pić zwykłego piwa. Choć oferta piw niskoglutenowych wydawała się interesująca, najnowsze badania wykazały, że w niektórych nadal występuje wystarczająca ilość hordeiny, czyli glikoproteiny, która wraz z gliadyną stanowi gluten jęczmienia, by wywołać objawy choroby (Journal of Proteome Research).


Sporty siłowe po dwudziestce, mniejsze ryzyko osteoporozy po sześćdziesiątce

7 maja 2012, 12:26

Młodzi mężczyźni, którzy co najmniej 4 godziny tygodniowo poświęcają na uprawianie sportów siłowych, np. siatkówki czy koszykówki, zwiększają swoją masę kostną o tyle, że może ich to w przyszłości chronić przed osteoporozą (Journal of Bone and Mineral Research).


Słownik języka starożytnych Egipcjan

24 września 2012, 08:12

Przez ostatnie 40 lat naukowcy z Uniwersytetu Chicagowskiego pracowali nad słownikiem języka demotycznego. Teraz zaprezentowali ukończone dzieło. Demotyczny to zarówno język jak i pismo, którym na co dzień posługiwali się starożytni Egipcjanie. Pismo demotyczne wyewoluowało z najwcześniejszych hieroglifów i było używane do odnotowywania codziennych wydarzeń


Wydechowe diagnozowanie zapalenia płuc

16 stycznia 2013, 12:39

Dotąd naukowcy pracowali nad testami wydechowymi do diagnozowania astmy i nowotworu, teraz przyszła kolej na zapalenie płuc. Po zakończeniu eksperymentów na myszach zespół z University of Vermont przekonuje, że można zidentyfikować zapach (wolatilom, od ang. volatile - związek lotny) infekujących bakterii, skracając czas postawienia diagnozy z dni do minut.


Protezy coraz doskonalsze

3 czerwca 2013, 11:59

DARPA (Defense Advanced Research Project Agency - Agencja Badawcza Zaawansowanych Projektów Obronnych) i Case Western University (CWU) prowadzą badania nad protezami, które kontrolowane są przez nerwy kończyny. Dotychczas stosowane elektroniczne protezy kontroluje się za pomocą elektrod odbierających sygnały z mózgu lub rdzenia kręgowego.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy